Biz nasıl kullanıyoruz bu bitkiyi ?
Dağlarda çoğunlukla olan bitki sökülüp köye taşınır, biraz kuruması beklenir ve ateş tutuşturmakta kullanılır. Sac üzerinde pişirilen ekmek için ise kullanılan tek yakacaktır. Çünkü, parlayıp sönen hafif ateşi sacı kuvvetli ve uzun süreli ısıtmadığından ekmek yavaş yavaş pişer.
Öncelikle diğer adları arasında geven geçiyor olsa da, geven ve çoban yastığı aynı değil.
Geven çok daha iri, geniş yayılımlı, kökü kuvvetli , topraktan çıkarması oldukça güç ve yerel dilde Gûn diye adlandırılıyor. Ayrıca odun gibi yakacak olarak kullanılabiliyor . Kabuğu soyulan kök kısmı, sonbaharda didiklenip doğranmak şartıyla hayvan yemi olarak kullanılıyor. Penüver denilen çoban yastığı ise top şeklinde, kökü toprağı kuvvetli kavramadığından çıkarması kolay ve ateş tutuşturmakta kullanılıyor. Aynı ailedenler ve bu ailenin 500'den fazla türü olduğundan bahsediliyor.
Çoban yastığı bozkır bitkilerinden biridir. Görüntüsünü bilmiyordum da adını duydum. :) Güzel görünüyor.
YanıtlaSilEvet,dikenli bir bitki ve çiçeklerini uzun süre muhafaza edebiliyor.Ben çiçeğe odaklandığım için bitkinin aslını biraz es geçmişim :)
Silne güzelmiş yaaaa :)
YanıtlaSilPofuduk pofuduk ama dikeni bol :)
Sil