24 Aralık 2021 Cuma

KELEBEK TÜRLERİ

 



Kelebek ;  Pulkanatlılardan, yaklaşık yüz yetmiş bin türü bulunan, gövdesi ve kanatları ince pullarla, türlü renklerle örtülü, dört kanatlı böceklere verilen ortak addır . Kelebekler 6 sınıf altında toplanır.


ZIPZIPLAR ( HESPERIIDAE ) : Hızlı uçuş alışkanlıklarına sahip oldukları için bu adla adlandırılmışlar.3500'den fazla türü olduğu söylenmekte. Küçük boyuttadırlar


SU GÜZELLERİ ( LYCAENIDAE ) : Bilinen kelebek türlerinin yaklaşık % 30'unu oluştururlar. Maviler, bakırlar, ince çizgililer dahil olmak üzere yedi alt ailen oluşan oldukça kalabalık bir aile. 


 ALACA KELEBEKLER ( NYMPHALIDAE ) : Dünyanın dört bir tarafına dağılmış 6.000'den fazla türü olan , en büyük kelebek ailesidir. Fırça ayaklılar olarak betimlenir.


KIRLANGIÇKUYRUKLAR ( PAPILIOIDAE ) : 4 alt familya, bir soyu tükenmiş olmak üzere 32 cins ve 600 kadar türden oluşan kelebek ailesi.


LAHANA KELEBEKLERİ ( PIERIDAE ) : Beyazlar, sarılar ve sülfürler olarak da adlandırılan aile 1.100 kadar türe ve 76  cinse sahip.


METAL İŞARETLİLER  (  RIODINAIDAE ) : Kanatlarında küçük , metalik görünümlü işaretlere sahip oldukları için bu adla adlandırılan kelebeklerin 1532 türü, 146 cinsi var.






8 yorum:

  1. Mavi renkleri ne kadar güzel 😍

    YanıtlaSil
  2. Harika görünüyor, bayıldım. :)

    YanıtlaSil
  3. Kelebek fotoğraflayabilmek çok zordur, iyi bilirim. Zaten kaç senedir rastladığım da yok:)
    Çok güzel yakalamışsınız. Narin bir buz prensesi sanki.
    Aslında bir blogdaş yazmıştı yıllar önce İstanbul Beykoz'da kelebek çiftliği var. İçinde sayısız kelebek. Kim bilir bir gün hazırlanıp yola çıkarsınız fotoğralmak üzere:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) zor olan uğraş telefon ile daha da zor oluyor, zoom yapabilme olanağı çok sınırlı olduğu için (kullandığım telefon) burunlarının dibine kadar girmem gerekiyor, ot çıtırdamayacak, elbisem takılıp ses yapmayacak, olabildiğince yavaş hareket edilecek vs. Böyle gariplikleri şehir merkezinde yapamayacağım :) için köy şahane bir olanak sunuyor bana.

      Bahsettiğiniz yere gitmedim ama biliyorum, hatta yakın zamanda televizyonlarda haberi vardı yine, Özel bir işletme ve tropik kelebekler de mevcut. Kısmet diyelim :)

      Sil
  4. kelebekler özgürdür :)

    YanıtlaSil

NATURE LOVERS